Jeanine's (Photo)blog

Monday, February 07, 2005

Blog=weblog

Ik merk aan reacties op het feit dat ik een blog heb dat nog niet iedereen bekend is met het fenomeen.. Dus even een korte uitleg:

Blog staat eigenlijk voor web-log. Een soort logboek (of dagboek zo je wilt) dat je bijhoudt via het web dus. Het nieuwste bericht staat altijd bovenaan en je kunt als lezer ook commentaar geven als je dat wilt. Commentaar geven is handig als je bijv. een aanvulling hebt die je met de andere lezers wilt delen, bijv. een link naar nog meer informatie over het onderwerp(als je er op een ander blog of website ook informatie over hebt gezien).
Commentaar is voor iedereen zichtbaar, dus als je iets persoonlijks wilt meedelen aan de 'blogger' dan kun je beter e-mailen.
Een ander belangrijk punt van een blog is dat je het tegelijkertijd kunt gebruiken als een RSS-feed. Dit betekent dat anderen zich kunnen 'abonneren' op jouw blog, en op de hoogte worden gehouden van nieuwe toevoegingen. Veel kranten- en andere nieuwssites bieden deze mogelijkheid ook al. Dmv van een feedreader (bijv. www.bloglines.com) kun je je abonneren op diverse feeds, je hoeft dan dus niet meer de afzonderlijke sites af te lopen om je nieuws te lezen, maar je krijgt in 1 oogopslag een overzicht van de koppen per site.

Op dit moment lijkt het duidelijk te worden dat blogs(en daarmee samenhangend RSS) ook een grote rol kunnen spelen in het onderwijs en de organisatie er omheen. De HO-instelling waar ik voor werkzaam ben ziet dat inmiddels ook in, als het goed is komt er in de loop van het jaar de mogelijkheid voor studenten en medewerkers beschikbaar om te gaan experimenteren met blogs.

Er valt nog veel meer over te vertellen, als je verder wilt lezen kijk dan bijv. op